Wat is ergonomisch werken en waarom is het belangrijk?

Ergonomisch werken is de wetenschap dat je, je werk aanpast aan het menselijk lichaam. In het verleden werd er niet zoveel rekening gehouden met ergonomisch werken. Vroeger deed men zware lichamelijk arbeid zonder over gevolgen na te denken. Zelfs met een kantoorbaan is het erg belangrijk om ergonomisch te werken. Wat is ergonomisch werken nou precies? En hoe kun je het toepassen in je dagelijks leven? Benieuwd naar het antwoord? Lees dan verder.

De juiste werkhouding

Dit is toch wel de basis van ergonomisch werken je kunt alle andere zaken nog zo goed op orde hebben, maar als je werkhouding niet goed is dan heb je er niet zoveel aan. Er zijn een aantal stappen die je kunt doorlopen hoe je je werkhouding goed moet zetten.

Stap 1. Je zithouding

Zorg dat je stoel goed is afgesteld, zeet je zitting goed en zet je voeten plat op de grond. Een goede ondersteuning in de holte van je rug is ook erg belangrijk. Laat je schouders ontspannen hangen en zorg dat je ze niet hoeft op te trekken. Als je niet op een bureaustoel zit kijk dan voor een balanskruk.

Stap 2. Je bureau

Je bureau is een cruciale factor, zit er ten slotte de hele dag achter. Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten. Stel je bureau goed af en zorg dat je toetsenbord aan de rand van je bureau staat. Als de mogelijkheid er is, maak dan gebruik van een sta bureau.

Stap 3 Je scherm

Stel je scherm goed af en zorg dat je er recht tegenaan kijkt. Het is slecht voor je rug en nek om de hele dag omhoog of omlaag te moeten kijken.