5 tips voor als je een cursus RET wilt doen

Het kan pittig zijn om te leren omgaan met piekeren en met psychische problemen. Voor veel mensen kan het volgen van een cursus Rationele Effectiviteitstraining (RET) dan ook uitkomst bieden. RET is een vorm van cognitieve therapie die zich richt op het veranderen van irrationele gedachten en overtuigingen en het aanleren van meer realistische denkpatronen. In deze blog delen we vijf tips die je kunnen helpen bij het volgen van een cursus RET.

Ken je doel

Het is belangrijk om jezelf af te vragen waarom je de cursus RET wilt volgen. Welke doelen wil je bereiken? Wil je beter omgaan met stress, angst of somberheid? Of wil je misschien beter leren omgaan met conflicten op het werk of in je relatie? Door duidelijk voor ogen te hebben wat je wilt bereiken, kun je gericht aan de slag gaan en zal je de cursus beter kunnen benutten.

Wees open naar jezelf en anderen

Vaak kom je tijdens de cursus RET aspecten van jezelf tegen waar je niet trots op bent. Het is belangrijk om voor jezelf te erkennen wat er speelt, om open en eerlijk te zijn en om je kwetsbaar op te kunnen stellen. Dit kan erg uitdagend zijn, maar het zorgt ervoor dat je beter in staat bent om te leren en te groeien.

Verander je denkpatronen

RET is gericht op het veranderen van irrationele denkpatronen naar meer realistische gedachten en overtuigingen. Dit is een proces dat tijd kost en enige oefening vereist. Het kan helpen om gedurende de cursus een dagboek bij te houden en de veranderingen hierin bij te houden. Hierdoor krijg je een beter beeld van de huidige manier waarop je denkt en kun je makkelijker bijhouden waar je aan gewerkt hebt en waar je nog aan kan werken.

Neem de tijd

Het veranderen van oude denkpatronen en het leren van nieuwe gedachten kost tijd, tijd en nog eens tijd. Het is daarom verstandig om jezelf de tijd te gunnen. Besef je dat het een veranderingsproces is dat in stappen verloopt. Het is daarom belangrijk om te realiseren dat dit een proces is waarin af en toe terugval of tegenvallers zullen voorkomen.

Pas het geleerde toe

Bij RET gaat het uiteindelijk om het toepassen van de geleerde in de praktijk. Het kan helpen om voorafgaand aan de cursus RET na te denken over hoe je de technieken gaat inzetten in je eigen leven. Zo kun je gericht werken aan je eigen doelen en zul je eerder resultaten zien.

Conclusie 

Het volgen van een cursus RET kan uitkomst bieden voor mensen die kampen met psychische problemen. Door je doel, openheid, veranderde denkpatronen, tijdsbesteding en de geleerde technieken in de praktijk in te zetten zul je een goede basis hebben die je verder helpt na de cursus. Het is een waardevolle investering in jezelf.
Bron: https://www.learnit.nl/