Onderzoek verblijfplaatsen beschermde diersoorten
Het is in Nederland wettelijk verplicht om voorafgaand aan grote bouwprojecten onderzoek te laten doen naar de verblijfplaatsen beschermde diersoorten. Het aantal beschermde diersoorten in Nederland is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Beschermde siersoorten mogen niet uit hun verblijfplaats worden verjaagd. Wie dat wel doet hangt een flinke boete boven het hoofd. Maar hoe kom je er als gemeente, woningcorporatie of ondernemer nu achter dat er beschermde dieren in je bouwproject zitten? BTL doet onderzoek naar de verblijfplaatsen beschermde diersoorten en komt met suggesties hoe voorkomen kan worden dat deze dieren verjaagd worden.
Alternatieve verblijfplaatsen beschermde diersoorten
Een diersoort die heel vaak wordt gevonden bij onderzoek beschermde diersoorten is de vleermuis. Die komt voor in gewone woonhuizen, historische gebouwen en zelfs in flatgebouwen. BTL heeft in Breda ter voorbereiding op een groot renovatieproject van woningcorporatie Breburg een verblijfplaatsen beschermde diersoorten scan gedaan. Dat duurde ruim een jaar. Daaruit bleek dat er honderden vleermuizen in het betreffende project woonden. Wettelijk is het verplicht om voor een alternatieve schuilplaats voor deze dieren te zorgen. BTL heeft het voorstel gedaan om in de gevels van de te renoveren flats speciale vleermuiskasten te laten inmetselen. Dat is voorafgaand aan de renovatie gedaan, zodat de vleermuizen niet gestoord werden tijdens de werkzaamheden.
Planning plaatsing nieuwe verblijfplaatsen beschermde diersoorten
Het is vaak al jaren van tevoren bekend dat grote flats en andere gebouwen gerenoveerd gaan worden. Om niet overvallen te worden door de aanwezigheid van beschermde dieren wordt aanbevolen om tijdig de verblijfplaatsen beschermde diersoorten te onderzoeken. Dat is ook in Breda gedaan. Daardoor was het mogelijk om tijdig de vleermuiskasten aan te brengen. De renovatie heeft hoegenaamd geen hinder gehad van de verhuizing van de vleermuizen. Het was alleen noodzakelijk om de volgorde van renovatie van enkele gebouwen te verwisselen.